Turnul Măcelarilor din orașul Baia Mare, județul Maramureș

Printr-un document privilegiat, în jurul anului 1500, regele Matei Corvin permitea oraşului Baia Mare să ridice ziduri masive, din piatră, în vederea apărării.

Turnul-Macelarilor-din-Baia-Mare

Acestea erau străjuite de şapte turnuri, printre care se afla şi Bastionul Măcelarilor, care, la rândul său, apăra Poarta de Sud a cetăţii. Bastionul Măcelarilor, pe care-l putem admira şi astăzi, reprezintă un vestigiu al fortificaţiilor medievale. De asemenea, tot el, dezvăluie povestea celei mai puternice bresle din Baia Mare.
Împreună cu dezvoltarea mineritului i-au naștere și breslele de meșteșugari, mai exact 23 la număr.

Turnul Măcelarilor a mai purtat și numele de Turnul „Muniţiilor”, întrucât era şi locul în care soldaţii îşi ţineau armele şi praful de puşcă.

Una dintre cele mai numeroase este cea a măcelarilor. Cu toate că se bucura de un statut special existau și anumite reguli ce trebuiau respectate cu strictețe. Astfel, nu oricine putea deveni măcelar, precum nu oricine putea sacrifica un animal. De asemenea, măcelarii erau obligați să vândă doar carne proaspătă, de calitate.
Însă renumele turnului nu a fost dat de produsele din carne, ci de faptul că aceeași măcelari aveau și un rol militar. Lor le-a revenit obligația de a proteja oraşul, atunci când era atacat, în acest punct unde astăzi observăm Turnul Măcelarilor.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*