Planetariul din orașul Baia Mare, județul Maramureș

Baia Mare se mândreşte, pe lângă multe altele, cu primul planetariu public din România şi unicul din Transilvania.

Planetariul-Baia-Mare-din-judetul-Maramures

Planetariul Baia Mare este o instituţie muzeală şi, în mod cert, unul dintre cele mai importante obiective cultural-turistice din Maramureş. E de înţeles, având în vedere că rata anuală de vizite depăşeşte 20.000 de vizitatori atât din ţară, cât şi din afara ei. Ce îl face aşa deosebit? Spectacolele memorabile organizate în cupolă (ghidaje proiectate pe cerul artificial cu un dispozitiv optico-mecanic în care sunt relevate ambele dimensiuni, ştiinţifice şi culturale), precum şi expoziţiile de bază („Universul în mileniul III”, „Sistemul Solar”, „Mişcări pe bolta cerească”) şi temporare („Telescopul Hubble”, „Instrumente şi tehnici de navigaţie”, „Astronomicus” etc.). Iar asta nu e tot: Planetariul Baia Mare găzduieşte, de asemenea, o valoroasă colecţie filatelică, cu peste 650 de piese (în 2012 i-au fost adăugate 2000), dedicată istoriei astronomiei şi eforturilor de cunoaştere şi cucerire a spaţiului cosmic.

Planetariul din Baia Mare este primul din România şi unicul din această zonă a ţării.

În 2012, Baia Mare a derulat două proiecte importante: recuperarea şi promovarea viziunii tradiţionale româneşti asupra cerului (astronomie populară); modernizarea facilităţilor, tehnologiei şi serviciilor oferite publicului larg.

În urma finalizării Observatorului Astronomic, Planetariul Baia Mare a devenit un punct nodal de citire şi înregistrare a datelor astronomice, încă din anul 1971. Din punct de vedere instituţional, a primit numele de Complexul Astronomic Baia Mare, aflându-se sub coordonarea Muzeului Judeţean Maramureş.

Mitologia stelară populară românească

Mitologia stelară populară românească are trei componente esențiale: una pastoral-agrară, ancestrală, de esență precreștină, una datată mai recent, o dată cu cucerirea Daciei de către romani și cea de-a treia componentă, cea a originii poporului român, care proiectează pe bolta cerească sinteza formării acestui popor. Cele trei componente se întrepătrund armonios și formează aspectul specific românesc al bolții înstelate, cu mituri și simboluri comune.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*