Peştera Poarta Zmeilor aşteaptă turiştii să-i treacă poarta şi să-i viziteze încăperile din piatră

În căutare de locuri frumoase şi interesante, călătoria unui turist însetat de experienţe impresionante poate înainta spre Munţii Trascău, zonă în care poate descoperi noi dovezi că natura oferă tablouri unice, de o valoare incomensurabilă, învăluite într-un iz de poveste şi mister.

Pestera Poarta Zmeilor

Picture 1 of 5

Peştera Poarta Zmeilor
Situată în apropierea unui portal natural de piatră, Peştera Poarta Zmeilor este o peşteră fosilă, localizată în Nord-Vestul Munţilor Trascău, la o altitudine de 1150 metri.
Denumirea vine de la podul natural Poarta Zmeilor, aflat la 15 metri distanţă faţă de intrarea în peşteră.

Poarta Zmeilor….O poveste
Poarta Zmeilor este un pod natural din piatră, rămas în picioare după ce o parte din galeria peşterii s-a surpat. Denumirea vine şi ea cu o poveste. Cândva în vremuri de demult şi ne niciodată, aici era un castel al zmeilor. Din când în când, câte un zmeu lua chip omenesc şi cobora la horele din sat. Peste noapte, se reîntorcea şi răpea fata cu care îi plăcuse să danseze la horă. Voinicii din sat s-au supărat şi au ars pădurile din împrejurimi, ajungând la castel şi doborându-l. Zmeii nu mai sunt, iar din castelul lor a rămas doar o poartă care mai aşteaptă ca cineva să-i treacă pragul, vreo fată tânără din sat.

Istoricul Peşterii
Peştera a fost descoperită de către ciobanii locului, fiind exploatată şi înregistrată în anul 1984, moment din care este permisă şi vizitarea. Peştera Poarta Zmeilor este declarată rezervaţie geologică, fiind cea mai veche peşteră din Trascău.

Descriere
Peştera Poarta Zmeilor a luat naştere de-a lungul scrurgerii anilor, în urma eroziunii, coroziunii şi dizolvării rocilor de calcar specifice peretelui muntelui.
Intrarea în peşteră se face printr-o porţiune cu înălţimea mică şi cu un diametru de 2 metri. Din acest punct se asigură accesul către o succesiune de încăperi în piatră şi coridoare, situate toate pe o lungime de 125 de metri.
În Peştera Poarta Zmeilor pot fi văzute stalactite, stalagmite, gururi, depuneri de montmilch care la origine sunt albicioase, însă cu timpul, datorită depunerilor au devenit negre, scurgeri parietale şi draperii.
Pe lângă tabloul frumos sculptat de natură, turistul care intră în Peştera Poarta Zmeilor poate avea ocazia de a întâlni pseudoscorpioni, păianjeni şi diverse rozătoare.

Accesul
Traseul către peşteră porneşte de pe drumul naţional DN 75 Turda-Câmpeni, până în centrul localităţii Sălciuţa de Jos, de unde se continuă pe drumul comunal DC 130. Din acest punct se va urma o potecă marcată cu cruce roşie. Poteca este dificilă şi lungă. Necesită un minim de echipare pentru un astfel de traseu. Peştera nu este iluminată, ceea ce face ca acestă drumeţie să fie şi mai autentică şi palpitantă. Astfel, vizitarea Peşterii Poarta Zmeilor impune un minim de echipament, care să includă obligatoriu încăţăminte adecvată şi lanterne.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*