Mocănița din orașul Vișeu de Sus, județul Maramureș

De când mă știu, mi-a plăcut să călătoresc cu trenul. Nu aș putea să spun exact de ce. Poate pentru că mă atrage felul cum acesta își urmează drumul agale pe linia de cale ferată sau poate pentru că mi se pare fascinant cum peisajele se desfășoară în fața ochilor mei asemenea unui diapozitiv.

Mocanita-din-orasul-Viseul-de-Sus-din-judetul-Maramures

În ceea ce privește Mocănița, recunosc că mi-am dorit de mult să o văd şi să mă plimb cu ea.

Întâlnirea cu acest tren cu totul special a fost extrem de plăcută. În primul rând, pentru că am făcut cunoștință cu istoria trenului care-i ducea în fiecare zi pe muncitori spre munte, pentru a se întoarce încărcat cu lemn. În al doilea rând, pentru că am avut parte de o experienţă unică: am avut ocazia să admir frumusețea Văii Vaserului dintr-un vagon ce poartă parfumul unei epoci apuse.

În aceste călătorii revigorante de primăvară, nu vor lipsi țuica, mica gustare și cafeaua.

Ultima cale ferată forestieră din lume a devenit atât de celebră, încât până și turiștii străini au ajuns să-și dorească să viziteze România pentru a ajunge în Maramureș şi pentru a se plimba cu Mocănița.

Totul este captivant: atât traseul, pe parcursul căruia poţi admira peisaje sălbatice, natura așa cum este ea, cât și calea ferată, ce pare să fie acolo de când lumea, precum și ecartamentul extrem de îngust, de doar 760 mm, construit după modelul austro-ungar. De asemenea, este foarte interesantă şi povestea acestei căi ferate.

Ultima cale ferată forestieră activă din Carpaţi

Ei bine, coloniștii vorbitori de limba germană au fost primii care au pătruns în pădurile virgine şi au început lucrările la calea ferată în 1932. Deoarece aceasta urma cursul râului, iar raza curbelor trebuia să fie îngustă, au redus dimensiunea ecartamentului. Atunci când Mocăniţa cobora împovărată de lemn, avea libertate în deplasare, când devenea mult prea grăbită, viteza îi era strunită, iar când își pierdea din elan, era ajutată.

Din aprilie și până în noiembrie, Mocănița parcurge drumul de la Vișeu de Sus la Paltin și înapoi.

Dacă ai ocazia să ajungi aici, plimbă-te cu acest tren special, încearcă plăcintele de la Casa Elefant și ia cina în vagonul-restaurant.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*