Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Baia Mare, județul Maramureș

Construită în perioada 1905-1911, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată la rang de catedrală odată cu înfiinţarea eparhiei de Maramureş şi cu unirea bisericii române cu cea romano-catolică.

Catedrala-Adormirea-Maicii-Domnului-din-orasul-Baia-Mare-judetul-Maramures
Astăzi, lăcaşul de cult este monument istoric, alături de palatul episcopal al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş şi fosta şcoală confesională.
Clădirea se impune atât prin arhitectură, considerată nouă la momentul demarării lucrărilor de construcţie, cât mai cu seamă prin înălţime.

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” a fost declarată monument istoric.

Încă din pragul uşii, interiorul te copleşeşte prin dimensiunile impozante şi numeroasele icoane – unele dintre acestea poartă semnătura artistului Gheorghe Busuioc, altele sunt realizate de pictorul maramureşan Traian Bilţiu Dancuş. Considerate adevărate capodopere ale stilului neo-bizantin, picturile murale, în ulei, precum şi cele pe pânză reproduc scene din viaţa religioasă.
La fel de impresionant este şi scaunul vlădicesc maramureşean, ocupat de Episcopul Maramureşului în 1711, Sfântul Iosif Mărturisitorul.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*