Comorile necunoscute ale Timișoarei

La fel ca-n poveștile hasidice, tindem să visăm la comori care, de fapt, se află chiar lângă noi. E cazul României în general, și al Timișoarei în particular. Descoperă în cele ce urmează comorile necunoscute ale Timișoarei și valorizează-le.

Despre călătorii se spune că, indiferent cât de multe cunoști, mereu au capacitatea de a te  învăța ceva nou. O asemenea ideologie se aplică de minune orașului de pe Bega, apărut pentru prima dată sub denumirea de Timișoara abia în 1020, într-un document oficial, scris de Împăratul Bizantin Vasile al II-lea. Află care sunt două dintre comorile necunoscute ale Timișoarei și nu le rata cu ocazia următoarei vizite, profitând de ghid Timișoara.

Comorile necunoscute ale Timișoarei: Grădina care a dat Timișoarei numele de Orașul Florilor

În ciuda a două războaie mondiale, conceptul grădinii care a dat Timișoarei numele de “Orașul Florilor” a reușit să supraviețuiască. Este vorba de Parcul Rozelor care, în prezent, adăpostește, ca și în vremurile sale de glorie, peste 1.200 de specii de trandafiri!

Prima idee de organizare a acestei imense grădini publice i-a aparținut timișoreanului Wilhelm Mühle, un arhitect peisagist. Iar motivul din spatele amplului proiect a fost Expoziţia Agro-Industrială din 1891, organizată la Timişoara. Cu această ocazie, însăși împăratul Austro-Ungariei, Franz Josef, a vizitat-o, rămânând profund impresionat. Drept dovadă e titlul pe care i l-a oferit, ulterior, lui Mühle – cel de florar oficial al Curții Imperiale de la Viena. 

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, pe actualul amplasament al parcului, Wilhelm Mühle, alături de confratele său, Wenceslas Franz Niemitz, au pus bazele unei întinse grădini – Grădina Regală de Trandafiri. De aici, țări de pe întregul continent european se aprovizionau cu roze. Din păcate, proiectul a fost complet distrus în Primul Război Mondial.

Reinaugurat în perioada interbelică, de către fiul lui Wilhelm Mühle, Arpad, grădina care a dat Timișoarei numele de “Orașul Florilor” și-a recăpătat din grandoarea de odinioară.

Întinsă pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați, cu 13 soiuri noi de trandafiri pe plan internațional, a devenit cel mai mare rozariu din Europa de Sud-Est! Și, în ciuda faptului că a fost distrusă din nou în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, micul paradis s-a încăpățânat să trăiască.

Varietăţile de plante dispărute au fost înlocuite cu exemplare din producţia proprie sau exemplare importate, bucurând, în prezent, vizitatorii.

Comorile necunoscute ale Timișoarei: Cea mai înaltă biserică din România

Timișoara adăpostește cea mai înaltă biserică din România – Catedrala Mitropolitană. Are o lungime de 63 de metri, o lățime de 32 de metri și 11 turle, cea mai înaltă fiind de 90.5 metri.

Pentru clopote s-au folosit materiale importate tocmai din insulele Sumatra și Borneo, care fac sunetul acestora să fie auzit, zice-se, în întreaga Timișoară!

Deși începută în 1936, despre Catedrala Mitropolitană se spună că ar fi construită în stilul bisericilor lui Ștefan cel Mare. La subsolul ei se găsesc, începând cu anii ’60, Noul Testament de la Bălgrad (1648) și Cazania lui Varlaan (1643), dar și diverse alte obiecte bisericești de valoare.

De-a lungul timpului, construcția a fost martorul mai multor evenimente istorice. Printre ele, cel mai important este Revoluția din Decembrie ’89.

Anume de pe treptele celei mai înalte biserici din România s-au înălțat, spre cer, sufletele primelor victime ale revoluției anti-comuniste.

Descoperă alte locuri și clădiri care fac parte din comorile necunoscute ale Timișoarei, optând pentru ghid Timișoara. Ai la dispoziție atât tururi de oraș, precum și excursii de o zi prin oraș sau împrejurimi, realizate de un ghid Timișoara profesionist. Nu rata ocazia de a afla lucruri noi despre vechiul oraș.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*